endodontsko-lijecenje.webp

Endodoncija

Ovo su naše tajne liječenja zubi

Endodoncija odnosno liječenje zuba, prema najmodernijim praksama u TreeDent-u je dodatno podignuto na višu razinu tako da smo u zadnjih godinu dana liječenje zuba sveli na 95% učinak.  

​To znači da u 95% slučajeva u terapiji se nije izvadio zub, I da pacijent nije morao razmišljati o skupocjenim implantatima.  To naravno ne znači da ćemo svaki zub liječiti, jer su neki zubi u pojedinim slučajevima na žalost nepovratno uništeni. 

Preduvijet za kvalitetnu protetiku

Razmišljate li o protetskom radu? Svakako bi prije početka terapije sa svojim stomatologom morali provjeriti da su Vaši zubi izliječeni. U protivnom postavljanje takvog rada na neizliječene zube dovodi do kraćeg trajanja sveukupnog rada i ponavljanja istoga kroz nekoliko godina.  

pokvareni zub
karijes

Postupak endodoncije u TreeDentu

RTG ili Ortopan

 • Ortopanom i RTG-om se točno određuje područje zahvaćeno upalom i definira terapija liječenja te i sami koraci. Često puta nam pacijenti nemaju bol u problematičnoj regiji, međutim to ne znači da zub već nike pod upalinim procesom i da se postoji rizik kasnije aktivacije upalne regije. Svaki postupak u TreeDentu započinje dijagnostikom te je tako i uspješnom liječenju prethodi Ortopan i 2D dijagnostika  

 • Prednosti: TreeDent raspolaže GreeCT - 2D Ortopan uređajem koji je proglašen uređajem sa najnižim dozama zračenja na području cijele Sjeverne Hrvatske te je dijagnostika takvim uređajem sigurna za sve životne dobi. Više informacija pročitajte na 2d Ortopan pregled

Endo_prije_.webp

Test vitaliteta

 • Ako je potrebno, dodatno se testom vitaliteta utvrđuje vitalnost zuba i na toplo i hladni podražaj da bi znali da li je moguće anestezirati područje upale. Ukoliko se radi o upali zubne pulpe ili pulpitisu zub će se u tom slučaju tretirati drugačije kako bi smo čim prije sanirali upaljeno područje

 • Prednosti: Ovim postupkom sigurni smo da nećemo pogrešno liječiti zub i pravovremeno poduzeti radnje kako bi liječenje bilo što kraće za pacijenta a upaljeno područje da se čim prije prestane boljeti

Određivanje broja kanala i pristupnih točaka

 • Kako bi se odredila pozicija otvaranja zuba, prema pristupnim izračunima i RTG snimci određuju se točke brušenja za otvaranje kanala. Ulaz u zub na taj način se pozicionira točno iznad korijenskih kanala i stomatologu je jednostavno pristupiti svim kanalima. 

 • Prednosti: Ovaj postupak navodi stomatologa da kasniji koraci budu precizniji i pouzdaniji

Postavljanje koferdama

 • Koferdam je plastična plahtica, koja se stavlja oko zuba tako da se kod postupka čišćenja i punjenja zuba osiguraju maksimalno sterilni uvijeti za sam zub. Ukoliko dođe do bilo kakvog onečišćenja korijenskog kanala slinom ili krvlju, doći će do naknadne upale i infekcije zuba te će liječenje biti neuspješno.

 • Prednosti: Osigurava visoku razinu higijene i sterilnost postupka i inzistirajte na ovoj zaštiti kod postupka endodoncije u ordinacijama dentalne medicine

koferdam.jpg

Otvaranje zuba

 • Lokalna anestezija kod ovakvog postupka u TreeDent stomatološkoj ordinaciji se podrazumijeva. Doktor će ovisno o regiji primijeniti različitu vrstu anestezije. Otvaranje zuba se radi prema unaprijed određenim točkama bušenja uspostavljenima u prethodnom koraku. 

 • Prednosti: Zubni kanal se otvara točno u pravilnoj projekciji vrha korijena tako da zubna pulpa bude u okomitoj ravnini na smjer bušenja. Time se povećava kvaliteta kasnijeg ulaska iglice dok se tradicionalnim načinom taj dio radi na pamet i bez RTG slike.

Strojna endodoncija

 • U TreeDent-u čišćenje zubnih kanala je brže, pouzdanije i preciznije korištenjem Reciproc Gold aparata strojne endodoncije. U aparat strojne endodoncije ugrađen je endometar koji mjeri dužinu korijenskog kanala, tako da stomatolog ne može probiti korijenski apex i tako nepovratno oštetiti zub. 

 • Prednosti: Strojna endodoncija daje stomatologu mogućnost da brže pouzdanije i preciznije očisti korijenski kanal do pune njegove dužine bez rizika za probijanje korijena zuba.

Punjenje korijenskih kanala

 • Nakon što su svi kanali očišćeni i osigurani sterilni uvijeti može se započeti sa punjenjem korijenskih kanala. Nakon što se zub zapuni na kraju se stavlja kompozitni ispun – plomba koja će pokriti ulaz u zub odn.

endodoncija-nakon.webp

Kontrolna RTG snimka

 • Nakon punjenja kanala napravi se kontrolna RTG snimka kako bi se provjerili da li su svi kanali očišćeni i do pune dužine kanala. 

 • Prednosti: ovim korakom osiguravamo da su prethodni koraci odarađeni besprijekorno i da se može započeti sa punjenjem korijenksih kanala. 

rtg-snimka.png

Uštedite i do 7000 kuna po zubu!

Upalni procesi iznad korijenskog kanala su na žalost nepovratne prirode. U trenutku ako se upala proširi i ne sanira na vrijeme, a zub se prepusti propadanju, neizbježno je da se zub mora izvaditi. 

Ukoliko je upalni proces razgradio kost iznad zuba, područje na mjestu izvađenog zuba potrebno je dodatno augumentirati umjetnom kosti. 

 

Za liječenje zuba sa 4 korijenska kanala u kvalitetnim stomatološkim ordinacijama izdvojiti ćete između 2000 i 3000 kuna da bi taj zub vratili u stanje bez upalnog procesa sa ugrađenim pojačanjem i plombom. Ukoliko zub završi na vađenju i ako se odlučite na ugradnju implantata, cijena kompletnog novog zuba sa vađenjem će vas sa kvalitetnijim implantatom koštati i do 9000 kuna. 

U međuvremenu nastavite samostalno brinuti o svojem dentalnom zdravlju na način da redovno obavljate stomatološke preglede, čistite zubni kamenac i ne odgađate sanaciju upalnih procesa.

Ako Vas počne boljeti zub obratite pažnju na vrstu boli koji se događa na Vašem zubu te si probajte odgovoriti na slijedeća pitanja:

 • Da li se radi o zaostaloj hrani koja stvara krvarenje i upalu zubnog mesa?

 • Da li se radi o oštroj boli kada zagrizete hranu ili jedete slatku hranu?

 • Da li se radi o reakciji na toplo ili hladno ?

 • Da li se radi o pulsirajućoj ne izdrživoj boli?

Moderna dijagnostika i principi endodontskog liječenja zajedno sa iznimnom higijenom preduvijet su uspiješnosti kvalitetnog liječenja. 

 

Sva liječenja u TreeDentu mogu se odraditi u jednoj posjeti iznimno u slučaju komplikacija broj dolazaka može biti 2 ili više. 

Provjerite cijene liječenja jedno korijenskogdvokorijenskog zuba.

 
arrow&v

Hvala Vam na prijavi, javiti ćemo Vam se sa terminom u najkraćem mogućem periodu.