top of page
Search
  • Writer's pictureTreeDent Official

Bijele mrlje na zubima - zašto nastaju i kako ih se riješiti?

Updated: Dec 3, 2022


bijele mrlje na zubima

U ovom blogu pročitajte:



Osmijeh je najljepši ukras koji možete nositi, a zdravi i lijepi zubi čine ga još posebnijim. Često do savršenstva nedostaje malo, pri čemu prepreka može biti pigmentacija zuba, odnosno dijelovi zuba promijenjene boje. Tu pojavu, zbog koje zubi nerijetko izgledaju neugledno, nazivamo bijele mrlje ili lezije.


Razlozi pigmentacije zuba kod djece

Više je razloga zbog kojih se javlja pigmentacija zuba kod djece, no najčešće do promjene boje dolazi u dječjoj i tinejdžerskoj dobi, kad zubi još nisu u potpunosti sazrjeli, kao posljedica neadekvatne higijene i loše prehrane. Bijele lezije nalaze se u zubnoj caklini, a nastaju zbog neuravnotežene mineralizacije, odnosno demineralizacije zubi.

Drugim riječima, neki dijelovi cakline sadrže veću koncentraciju minerala od ostalih dijelova, što dovodi do neravnomjerne obojenosti zuba. Bijele mrlje na zubima su područja na kojima minerali ne mogu pristupiti dubljim dijelovima cakline pa izgledaju bijelo, odnosno boja na tim dijelovima odudara od ostatka površine zuba zbog načina na koji se svjetlost rasprši kad „pogodi“ lezije.


Pigmentacija zuba kod odraslih

Osim zbog loše prehrane i oralne higijene, bijele mrlje na zubu mogu se pojaviti i kao posljedica zubne traume ili ortodontskog liječenja, pri čemu estetika nije jedini razlog za njihovo uklanjanje. Istraživanja pokazuju da su upravo bijele mrlje, koje se javljaju kao posljedica nošenja aparatića za ispravljanje zubi, jedan od najvećih izazova na kraju ortodontskog tretmana jer takva demineralizacija cakline predstavlja prvu fazu nastanka karijesa.

Dodajmo da se u literaturama također mogu naći podaci koji govore da se bijele mrlje na zubima javljaju kod 46 do 73 posto pacijenata koji su nosili fiksni aparatić, pri čemu se estetske promjene mogu pojaviti i nekoliko godina nakon njegova uklanjanja.


brisanje pigmenta nakon nošenja aparatića


Rješenje za bijele mrlje na zubima – Icon

Nekad su se za uklanjanje bijelih mrlja na zubima primjenjivali opsežni, vrlo invazivni tretmani koji su uključivali „pucanje“ - bušenje zuba i restauraciju od smole ili porculana. Dentalni centar TreeDent nudi Vam inovativno rješenje – Icon! Icon je brz, bezbolan i minimalno invazivan postupak uklanjanja bijelih mrlja na zubima, prilikom kojeg se promjena boje ispravlja infiltriranjem cakline i popunjavanjem lezija smolom boje zuba.


Postupak je sljedeći: stomatologinja Salaj Žužul na površinu bijelih mrlja u nekoliko poteza nanosi preparat za blago nagrizanje kako bi otkrila porozne dijelove, odnosno kako bi uklonila vanjski, demineralizirani sloj cakline koji je prethodno blokirao ulazak kalcija i drugih minerala u zub.

Zatim na te dijelove u nekoliko poteza nanosi tekuću smolu koja se upije u zub i poveže sa zubnom strukturom, a višak smole ukloni pamučnim materijalom, mikro četkicama i koncem. Smola će se nakon toga učvrstiti pod posebnim svjetlom. Na kraju slijedi poliranje i vaši će se zubi savršeno uklopiti u nov, besprijekoran osmijeh! Cijeli postupak traje od 45 do 60 minuta.


icon tretman

Koje su prednosti Icon tretmana?

Kako bismo što bolje objasnili zašto je Icon toliko poželjan u svijetu stomatologije, vrijedi istaknuti njegove prednosti. Za početak, proces je brz i bezbolan; ne stvara traumu te ne uključuje igle koje su mnogima mrske, a pogotovo djeci. Nije potrebno „pucanje“ ili bušenje i dovoljan je samo jedan posjet zubaru!

Zbog toga što je nježan i minimalno invazivan, Icon je pogodan tretman za uklanjanje bijelih mrlja na zubima kod djece. Osim toga, kod djece se ne mogu primijeniti alternativna rješenja poput porculanskih ljuskica jer njihovi zubi nisu do kraja razvijeni.


Prednost je to i za osobe s pigmentacijom zuba do koje je došlo zbog nošenja aparatića i drugih čimbenika. Primjerice, kod nekih se osoba, nakon što skinu aparatić za zube, mrlje pojave na više zubi te tada konzervativne metode koje uključuju anesteziju, bušenje zuba i slično nisu najsretnije rješenje. S druge strane, Icon maksimalno štedi zdravu strukturu zuba.


pigmentacija zuba

Povoljno, a dugotrajno stomatološko rješenje

Važno je reći i da je Icon povoljniji od alternativnih tretmana, a rezultati su dugotrajni.

I za kraj, Icon je odličan i ako trebate ili želite izbijeliti zube. Naime, postupci izbjeljivanja često bijele mrlje učine još vidljivijima zbog različite pigmentacije, no Icon tretman omogućuje prekrasne rezultate s ujednačenim pigmentom i maksimalno iskorištenim postupkom izbjeljivanja zubi.


Za više informacija svakako nas potražite u Varaždinu u Aninoj ulici i zakažite termin kako bismo odgovorili na vaša pitanja vezana za ovaj, ali i brojne druge stomatološke probleme. Direktorica i vodeća stomatologinja klinike dr. dent. med. Mihaela Salaj Žužul rado će vam dati savjet i ispuniti vaše želje. Cijene postupka možete pronaći ovdje



562 views0 comments
bottom of page