U ovom blogu upoznati ćemo Vas sa slijedećim temama:
Naš osmijeh i lijepi zubi prvo su što ljudi na nama primijete kada se sretnemo. Oni mnogo govore o nama, pa će tako snježno bijeli zubi uvijek biti zapaženi kao znak zdravlja i adut ljepote.
No, bez obzira na redovnu brigu o njihovu zdravlju, prirodnim trošenjem cakline tijekom vremena naši zubi gube bjelinu i postaju sve više žućkasti. Njihova boja, odnosno nijansa ovisi o sastavu, građi i gustoći gradivnog tkiva zuba – dentina, a caklina trošenjem erodira, postaje tanja, pa dentin dolazi do izražaja koji je prirodno žuto, koštano tkivo koje se nalazi ispod cakline.
Tamnjenju zuba u korist idu i naše navike poput konzumiranja duhanskih proizvoda, kave, crnog vina, zelenog čaja te drugih „obojenih“ pića i hrane, a pritom svakako određenu ulogu igraju i geni te uzimanje lijekova. Srećom, zubima je danas lako vratiti stari sjaj jer postoji nekoliko načina, odnosno metoda za njihovo uspješno izbjeljivanje.
Što je to izbjeljivanje i kako se provodi
Izbjeljivanje zubi je stomatološki postupak kojim se postojeća nijansa boje zubi mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Danas postoji nekoliko učinkovitih i bezbolnih postupaka, a odabir najadekvatnijeg ovisi o samom zdravlju zubi, o uzroku i stupnju njihovog tamnjenja, što će stručno stomatološko osoblje procijeniti na pregledu u Dentalnom centru „TreeDent“ te Vam potom preporučiti metodu koja će Vašim zubima najbolje odgovarati.
Rezultati izbjeljivanja zubi i njihova trajnost ovise o prirodnoj boji zuba, vrsti zahvata izbjeljivanja, ali i o vašem načinu života nakon postupka, pri čemu se preporuča prestanak ili smanjenje konzumacije pića i hrane koji pospješuju tamnjenje zubi. Neke vrste izbjeljivanja zubi provode se u stomatološkoj ordinaciji, a neke se mogu raditi i kod kuće.
Prije svakog postupka izbjeljivanja provodi se čišćenje kamenca i poliranje, a ako se utvrdi kvar na zubu, potrebno ga je sanirati. Ako pak se radi o osobi koja ima preosjetljivu ili upaljenu gingivu, odnosno desni, postupak izbjeljivanja u tom se slučaju mora otkazati.
Izbjeljivanje u ordinaciji - vrste i postupci
Najbrži, najsigurniji i najučinkovitiji način izbjeljivanja zubi svakako je izbjeljivanje profesionalnim metodama u ordinaciji. Mogućnosti izbjeljivanja u ordinaciji su izbjeljivanje laserom, profesionalnom UV lampom i gelom. U konačnici sve metode koriste neku vrstu gela za izbjeljivanje koji je u prirodi vodikov peroksid.
Izbjeljivanje zubi profesionalnom UV lampom + gelom za izbjeljivanje
Izbjeljivanje profesionalnom UV lampom koristi tehnologiju LED svjetla, i to u vrlo kratkom vremenu i s odličnim rezultatima. Tretman se, kao i u ostalim slučajevima, temelji na gelu vodikova peroksida, čije molekule prodiru u mikro pore cakline te uklanjaju molekule koje su obojile zube, a uzrokovale su ih namirnice poput kave, hrane, cigareta i slično.
Postupak je sljedeći: Prije izbjeljivanja obavezno se temeljito očisti zubni kamenac i provede se pjeskarenje – čišćenje prahom kalcijeva karbonata kako bi se skinuo sloj naslaga, odnosno kako bi se ispolirali zubi. Već nakon tog kratkotrajnog procesa zubi postaju za nijansu svjetliji, a zatim slijedi izbjeljivanje. No, prije samog procesa važno je utvrditi može li se nastaviti s postupkom ili se isti odgađa dok se ne sanira gingiva. Najčešći razlog zbog kojeg se izbjeljivanje odgađa su upravo oštećenja gingive ili preosjetljivost zubnih vratova ili gingive. Međutim, ako se ustanovi da su desni zdrave i neosjetljive, nastavlja se s postupkom te se izolira zubno meso kako gel za izbjeljivanje ne bi procurio i uzrokovao oštećenje desni. Na zube se nanosi spomenuti gel za izbjeljivanje, dok UV lampa
Lasersko izbjeljivanje zubi
Izbjeljivanje laserom jedna je od najčešćih metoda izbjeljivanja. Princip je sličan kao i sa profesionalnom UV lampom, ali je svjetlo, koje potiče aktivaciju vodikova peroksida, drukčije. Metode izbjeljivanja zubi u pravilu su u potpunosti bezbolne, no zbog grijanja i intenziteta laserskih lampi ova metoda može uzrokovati osjetljivost zubi nakon zahvata ako je caklina otprije osjetljiva ili oštećena, no ta pojava u potpunosti je bezopasna i već nakon manje od 24 sata osjetljivost se povlači.
Izbjeljivanje zubi gelom
Ovo je također vrlo česta metoda kojom se postižu značajni rezultati. Najprije se, kao i u prethodnim slučajevima, zaštiti zubno meso te se zatim nanosi 39-postotni vodikov peroksid. Postupak traje 20-ak minuta te se može ponoviti najviše četiri puta.
Kod ovog, ali i ostalih postupaka izbjeljivanja gelom od izrazite su važnosti zaštita gingive i kontinuirani nadzor pacijenta kako se zubno meso ne bi nepovratno oštetilo. Osim toga, važno je i generalno dobro dentalno zdravlje korisnika. Ako to nije besprijekorno, pacijentu se savjetuje da ne žuri s izbjeljivanjem prije nego što popravi sve zube.
Interno izbjeljivanje – izbjeljivanje jednog zuba
U slučajevima kada je jedan zub devitaliziran, odnosno kada je uklonjen zubni živac, može doći do tamnjenja tog zuba, što vidno narušava estetiku osmijeha. Tada se javlja potreba za izbjeljivanjem jednoga zuba, što nazivamo interno izbjeljivanje. Provodi se na način da se u zub ubrizgava gel za izbjeljivanje koji potom iznutra djeluje na boju zuba, postižući tako ujednačenost potamnjelog zuba s ostalim zubima. U vrlo kratkom roku estetika Vašeg osmijeha vraća svoj potpuni sjaj! Kako bi se postigli trajniji rezultati, potrebno je s vremena na vrijeme ponoviti postupak, ovisno o stanju zuba.
Izbjeljivanje zubnim udlagama – kod kuće
Iako je dugotrajnije nego u ordinaciji, izbjeljivanje zubi udlagama vrlo je popularna metoda zbog toga što pacijenti mogu doći gotovo u potpunosti do sjaja i željene nijanse boje zubi – iz udobnosti svoga doma. Za početak, u ordinaciji se uzima otisak pacijentove čeljusti, prema kojemu se zatim izrađuje prozirni plastični štitnik, odnosno zubna udlaga koja je u potpunosti prilagođena zubima. I u ovom postupku koristi se gel na bazi vodikovog peroksida koji se stavlja u udlagu. Udlagu je potrebno nositi dva do tri sata dnevno u trajanju od dva tjedna.
Boli li izbjeljivanje zubi i šteti li zdravlju zubi?
Ni jedan zahvat izbjeljivanja zubi u pravilu ne boli ako su zubi i desni zdravi. Kod malog broja ljudi nakon izbjeljivanja može se javiti privremena osjetljivost zuba, i to najčešće u slučaju kada je caklina već bila oštećena prije zahvata ili ako zub ima ispune koje popuštaju. No, u svakom slučaju, osjetljivost je kratkotrajna, prolazna i nimalo zabrinjavajuća.
Razlog je taj, što je vodikov peroksid, aktivna tvar na bazi koje je napravljen gel za izbjeljivanje, u potpunosti sigurna supstanca – nije invazivna, ne uzrokuje bol i ne oštećuje zub. Sredstvo se aktivira kemijski ili svjetlosno te ne djeluje abrazivno na zubnu caklinu, već potiče stvaranje bijelog pigmenta zubi.
S druge strane, zahvat može biti bolan ako pacijent nije pod stručnim nadzorom za vrijeme izbjeljivanja, ali i zbog preosjetljivosti pacijenta na vodikov peroksid. U takvim slučajevima potrebno je odmah zaustaviti postupak i očistiti preostali peroksid.
Koliko dugo traju bijeli zubi?
Dugotrajnost učinka izbjeljivanja zubi ovisi ponajviše o našim prehrambenim i životnim navikama, ali i o načinu na koji četkamo zube. Kod održavanja higijene zubi važno je odabrati pravilnu četkicu – najbolje su one s mekanim dlačicama jer ne nadražuju zubno meso, a odlične su za masiranje istog i skidanje površinskih naslaga sa zuba. Nakon najviše tri mjeseca potrebno je staru četkicu zamijeniti novom. Nadalje, zube je potrebno četkati dva do tri puta dnevno u trajanju od dvije minute kratkim kružnim pokretima, ne agresivno, već laganim pritiskom. Zubnim koncem lako se čiste prostori između zubi, a nije naodmet ni jednom dnevno ispirati usta vodicom za ispiranje usta.
Na taj način izbjeljeni zubi boju i sjaj držat će godinu do dvije te će potom polako početi blago tamniti, no neće doseći one nijanse koje su bile prije izbjeljivanja. Redovitim čišćenjem kamenca, pjeskarenjem i zdravim životnim navikama bjelina će trajati jako dugo.
Kako mogu samostalno izbijeliti zube kod kuće?
Kada dođu na prvi pregled, pacijenti svog zubara često pitaju kako mogu sami izbijeliti svoje zube. S obzirom na to da su metode izbjeljivanja zubi kod kuće sve popularnije, to je pitanje nužno jer zubi se razlikuju od osobe do osobe te razni preparati kod pojedinaca mogu biti neučinkoviti, pa čak i štetni. Međutim, kada je ipak u pitanju izbjeljivanje zubi kod kuće, nailazimo na nekoliko načina.
Pritom se nudi „oil pulling“, tretman uljem koji korijene vuče u indijanskim tradicionalnim praksama poboljšanja oralne higijene i izvlačenja toksina iz tijela. Praksa uključuje ispiranje usta uljem kako bi se uklonile bakterije koje se mogu pretvoriti u žute naslage. Indijanci su tradicionalni koristili ulje sezama ili suncokreta, no danas je popularan izbor kokosovo ulje jer pogoduje za zdravlje općenito, a ima i ugodan okus. Osim toga, ono sadrži laurinsku kiselinu koja ublažava upale i ubija bakterije. Iako znanstveno nije dokazano da ulje može izbijeliti zube, ono može preventivno djelovati, umanjiti šanse za razvoj bakterija koje stvaraju gingivitis i plak. Potrebno je jednu do dvije žličice kokosova ulja držati u ustima 20-ak minuta i zatim ispljunuti.
Nadalje, drugo sredstvo za tretman kod kuće je soda bikarbona. To je blagi abraziv koji može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja na zubima i stvoriti alkalno okruženje u ustima, što sprječava razvoj bakterija. Neke studije pokazale su da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu učinkovitije uklanjaju naslage na zubima nego paste bez sode bikarbone. Za ovu metodu potrebno je pomiješati jednu žličicu sode bikarbone s dvije žličice vode i iščetkati zube – to možete učiniti nekoliko puta tjedno.
Nakupine naslaga i bakterija mogu se ukloniti i otopinom vodikova peroksida ili kombinacijom sa sodom bikarbonom. Ipak, iako su razrijeđene koncentracije vodikova peroksida sigurne, prekomjerna upotreba može izazvati iritaciju desni i nagrizati zubnu caklinu, stoga je važno konzultirati se s Vašim stomatologom.
Još jedna od tvari koje pomažu u izbjeljivanju zubi je aktivni ugljen. Nanosi se na četkicu ili direktno na zube i četka se nježno jer također može djelovati abrazivno. Aktivni ugljen sastojak je i nekih pasta zube.
Održavanju bjeline Vaših zubi pomaže i prehrana voćem te povrćem. Iako nije zamjena za četkanje zubi, sirovo voće poput jabuka, jagoda i ananasa može pomoći u uklanjanju plaka na zubima. No, i s voćem valja biti oprezan jer sadrži kiselinu koja u prekomjernoj konzumaciji može nagrizati caklinu i desni. Bjelini zubi pridonosi i smanjeni unos nezdravog šećera te konzumacija hrane bogate kalcijem koji štiti zube od erozije cakline.
Koje su prednosti izbjeljivanja zubi u ordinaciji?
Najveće prednosti izbjeljivanja zubi u ordinaciji su svakako vrijeme i prisutnost stomatologinje koja nadzire postupak i u dogovoru s Vama utječe na razinu bjeline zubi, odnosno nijanse za koliko ćete ih posvijetliti. U ordinaciji se prilikom tretmana koristi veća koncentracija vodikova peroksida pa će nakon samo jednog ili dva posjeta zubaru i u manje od sat vremena vaši zubi ponovno zablistati u snježno bijeloj boji i blistati tako vrlo dugo. S druge strane, za izbjeljivanje kod kuće koriste se manje koncentracije vodikova peroksida i izbjeljivanje će potrajati danima.
Uz sve to, neophodna je redovita higijena četkanjem zubi pastom i čišćenje zubnim koncem. To je ono što možete učiniti kod kuće, no ne zaboravite da neki sastojci dostupni na tržištu mogu djelovati štetno, stoga je najbolje obratiti se Dentalnom centru „TreeDent“ u Aninoj ulici u Varaždinu pozivom na broj telefona 042/490-819 ili 091/525-2553.
Dogovorite termin i na pregledu saznajte što je najbolje za Vaše zube – direktorica i vodeća stomatologinja klinike Mihaela Salaj Žužul rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja i tretmanom u ordinaciji omogućiti Vam nijansu bijele boje zubi baš onakvu kakvu ste poželjeli!
NAPOMENA: „TreeDent“ Varaždin d.o.o se ograđuje od posljedica nestručnog i samostalnog postupaka izbjeljivanja kod kuće te preporučuje izbjeljivanje zubi isključivo uz nadzor stručnog, medicinskog osoblja kako bi se prije postupka utvrdilo dentalno zdravlje pacijenta i upozorilo na potencijalne rizike ako postoje kod svakog pojedinog slučaja.
Comments