top of page
Search
  • Writer's pictureTreeDent Official

Vađenje umnjaka

Updated: Jan 5

U ovom blogu upoznati ćemo Vas sa postupkom vađenja umnjaka, i što bi Vi kao pacijent trebali znati o ovom postupku. Izdvojili smo najkorisnija pitanja koja nam postavljaju pacijenti i odgovorili na njih u ovom blogu.vađenje umnjaka
Vađenje umnjaka


Kako znati trebate li vaditi umnjake?


Umnjaci su trajni zubi koji niču otprilike između 16. i 25. godine, a često mogu i potpuno nedostajati u zubnom nizu. Pri nicanju uglavnom stvaraju probleme (posebno donji umnjaci), pa je ponekad potrebna kirurška intervencija kako bi se odstranili problematični umnjaci. Najčešći su problem retinirani i impaktirani umnjaci. Retinirani umnjaci su zubi koji nisu niknuli iako ih u tome ne sprječava neki drugi zub, a impaktirani umnjaci su zubi koji zbog nedostatka prostora ili drugog zuba kao fizičke barijere ne mogu normalno nicati.


Kada takvi umnjaci počinju stvarati probleme, a pritom mislimo na bol, oteklinu, upalu zubnog mesa, otežano žvakanje ili slične simptome, potrebno ih je izvaditi. Ako imate ove simptome, svakako nam se javite i dogovorite pregled za vađenje umnjaka.

Proces vađenja umnjaka naziva se alveotomija. Vjerujemo da imate puno pitanja, stoga smo pripremili najčešća pitanja pacijenata i odgovorili za Vas!


Je li operacija umnjaka opasna?

Vađenje umnjaka sličan je proces običnom vađenju zuba, stoga nema razloga za brigu. Prvi korak je slikanje ortopana temeljem kojeg ćemo imati dvodimenzionalan prikaz Vaše usne šupljine, a tako i položaja umnjaka. Prilikom vađenja umnjaka doktor će kirurškim rezom odvojiti meko tkivo, odstraniti kost koja smeta te nakon vađenja slijedi šivanje rane. Ako se radi o umnjacima koji imaju kontakt s mandibulanim živcem, potrebno je snimiti CBCT snimku za dodatnu sigurnost tijekom zahvata. Ne morate odlaziti u druge ustanove za slikanje jer u TreeDentu nudimo oboje: RTG (ortopan) i CBCT dijagnostiku!


Je li vađenje zuba bolno iskustvo?

Prilikom dolaska u Dentalni centar TreeDent uzimamo Vašu detaljnu medicinsku anamnezu na temelju koje ćemo imati uvid u Vaše eventualne bolesti, alergije i navike te ćemo moći jednostavno i sigurno odrediti vrstu anestezije i antibiotika za Vas. Prije operacije dobit ćete lokalnu anesteziju i bol će nestati, a Vi ćete bezbrižno čekati kraj operacije.


Ništa ne prepuštamo slučaju već se pripremamo za Vas, a Vama dajemo sve upute kako se pripremiti za vađenje umnjaka!Kako se pripremiti za vađenje umnjaka?

Prije same operacije svakako pitajte naše doktorice i asistentice sve što Vas zanima, a one će Vam rado odgovoriti na sva Vaša pitanja. Prije samog zahvata preporučujemo da se najedete jer nakon anestezije i zahvata nećete moći jesti neko vrijeme. Preporučujemo da na kirurške zahvate ne dolazite sami već u pratnji druge osobe koja će Vas odvesti doma. Nikako ne preporučujemo da vozite auto nakon vađenja umnjaka kako ne bi došlo do gubitka svijesti zbog anestezije.


Što činiti nakon vađenja zuba?

Nakon vađenja nemojte dirati ranu, a tijekom sljedećih 24 sata žvačite na suprotnoj strani. Preporučujemo da ne pušite barem 12 sati nakon vađenja jer dim iritira ranu i provocira krvarenje. Izbjegavajte četkanje rane 24 sata nakon zahvata kako ne biste isprali krvni ugrušak koji je važan za pravilno cijeljenje. Što se tiče krvarenja nakon rane, ono je u određenoj mjeri normalno, stoga držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu na rani 20 minuta. Ukoliko se javi bol nakon popuštanja anestezije, svakako možete popiti neki analgetik. Preporučujemo da ne jedete prevruću hranu već hladniju poput sladoleda ili jogurta. Kako biste izbjegli otečenost, s vanjske strane lica držite vrećicu s ledom u ručniku tijekom prvih 12 sati nakon zahvata. Pripazite da led ne držite direktno na koži i nikako ne dulje od 20 minuta bez prestanka. Prvi tjedan nakon zahvata pokušajte jesti mekšu hranu.


Treba li nadomjestiti izvađene umnjake?

Umnjake koje izvadite nije potrebno nadomjestiti niti ćete morati ugrađivati implantate. Zanimljiva je informacija da su umnjaci zapravo evolucijski ostatak. Nekada su naši predci imali veću čeljust, a hranili su se tvrdom i krutom hranom kako bi preživjeli. Naša se čeljust evolucijski prilagodila ishrani i načinu života te se smanjila, a umnjaci su ostali. Umnjaci nam nisu potrebni za žvakanje pa nakon vađenja umnjaka ne morate razmišljati o implantatima.


Zašto ne smijemo ignorirati bolne umnjake?

Ignoriranje umnjaka koji nema dovoljno mjesta za pravilan rast može dovesti do upale zubnog mesa te nakupljanja hrane i bakterija oko umnjaka. Nakupljanje bakterija može dovesti do infekcije jer su umnjaci najčešće do pola prekriveni zubnim mesom ispod kojeg često ulaze brojne bakterija i komadići hrane koje ne možemo dohvatiti četkicom. Umnjaci koji rastu krivo samo će stvarati bol i utjecati na okolne zube, ali i na kost. Kako biste spriječili upalu zubnog mesa, bolove, oteklinu, infekciju i neželjene posljedice na susjedne zube, naručite se na vađenje umnjaka, a mi ćemo Vam pomoći da riješite svoj problem!Cijena vađenja umnjaka

Cijena ovog postupka varira od ordinacije do ordinacije. U Hrvatskoj se cijene kreću od 750kuna za jednostavno vađenje do 1500 kuna za kompleksan operativni proces alveotomije. Često puta pacijent nezna što će dobiti u tom postupku i kakva će usluga biti stoga je najbolje obaviti prvi stomatološki pregled ili konzultacije na kojem će doktor objasniti kako će postupak izgledati i da li će vađenje biti komplicirano ili ne.432 views0 comments

Comments


bottom of page