top of page
Search
  • Writer's pictureTreeDent Official

Karijes - 7 ključnih pitanja i odgovora u 2024.

Updated: Jan 31

Karijes je dugo znana bolest koja zahvaća i uništava zube. Zubi bivaju oslabljeni uništenim tkivom i postepeno gube svoj značaj, a to je žvakanje hrane i naravno, lijep osmijeh. Sigurno ste nekad pogledali svoje zube u kupaonskom ogledalu i vidjeli svakakve crne točkice i mrljice, pukotine na prijelazu plombe i zuba i slično. Cijeli postupak kako se karijes otklanja pogledajte na videu, a posebno obratite pozornost na točku br 6 bloga i saznajte zašto svi stomatološki pregledi nisu isti.





Na pravom ste mjestu ako želite saznati kako sami otprilike prepoznati karijes i na vrijeme se javiti svome stomatologu!


U ovom članku naučite s nama:

1. ŠTO JE KARIJES?


Karijes

Karijes bi se mogao opisati kao otapanje minerala na zubu pod utjecajem bakterija koje se neprestano nalaze na našim zubima. Hrana koja zaostane na zubima biva metabolizirana i pretvorena u kiseline koje onda otapaju zube.

Proces je dugotrajan i potrebno je da se postupak stvaranja kiselina i otapanja nekoliko puta ponovi prije nego što nastane ,,rupica''.


2. KAKO IZGLEDA KARIJES NA ZUBU?

Zub je kompleksni mali organ koji ima svoje krvne žile i živce unutar tzv.zubne pulpe.

Ona je odgovorna za osjećaj boli ukoliko karijes postane predubok i dopre do živčanih završetaka.

Istovremeno, zubna je pulpa sposobna taložiti minerale s unutarnje strane prema van i tako reparirati neke od karijesnih lezija koje nastanu.


Ukoliko je karijesna lezija prevelika, aktivnost bakterija preintenzivna ili je prokrvljenost zuba pak preslaba, karijes će prodrijeti do pulpe i popravak zuba će biti neizbježan.


S druge strane, ako nastanak karijesa ide laganim intenzitetom, moguće je da zub površinski zacijeli i stvori ožiljak.


Karijesne lezije


kako izgleda karijes



Upravo ti ožiljci, crne su točkice koje je zub uspio zaustaviti na vrijeme. Aktivan i agresivan karijes prosijava ispod crne točkice, sivom sjenom i na oko je vidljivo da se ispod bijele cakline nalazi nešto pokvareno i mekano.



Neaktivni karijes


Pigmentacijske mrlje


3. ŠTO SU PIGMENTACIJSKE MRLJE?

Osim karijesa, na zubima se mogu naći i pigmentacijske mrlje, odnosno talozi pigmenata iz hrane i pića koje zaostaju na neravninama zubne cakline ili u mikroprostorima između zuba i zubne plombe. One nisu opasne, ali treba ih redovito kontrolirati da se karijes ne bi zavukao ispod plombe.


Karijesne lezije


Karijes


4. POSTOJI LI GENETSKA SKLONOST NASTANKU KARIJESA?

Opće je poznato da karijes nastaje u svim dobnim skupina i oba spola. No, uspoređujući osobe sa istim navikama i životnim stilovima ipak će se uočiti da neke imaju veću sklonost nastanku karijesa od drugih. Često se lošoj situaciji u usnoj šupljini predbacuje nasljeđe i loša genetika no, nije samo to što dovodi češće pojave i bržeg razvoja karijesnih lezija.


Ustanovljeno je da postoje 3 kategorije ovisno o sklonosti nastanku karijesa:


  • visoka

  • srednja

  • mala sklonost.


Na nastanak karijesa kod osoba s visokom sklonošću osim genetike, važnu ulogu igra i prehrana koja često bude bogata jednostavnim ugljikohidratima poput šećera i škroba koji su izrazito ljepljivi i lako prijanjanju za površinu zube te je čine hrapavom i odličim staništem za kariogene bakterije.


 Osim hrane, gazirana pića također utječu na postojanost cakline i ubrzavaju njezinu demineralizaciju, odnosno otapanje jer sadrže ugljičnu kiselinu. Isto tako, osobe  koje boluju od refluksne bolesti, bulimije i anoreksije ili bilo kojih drugih stanja koja uzrokuju često povraćanje mogu se ubrojiti u navedenu kategoriju visoke sklonosti nastanka karijesa.


Želučani sadržaj koji se u takvim situacijama redovito vrati u usnu šupljinu stavra izrazito kisele uvjete (snizuje pH) i pogoduje otapanju cakline i njenoj demineralizaciji.


Naravno, genetika, kao jedan neizostavno faktor u nastanku karijesnih lezija itekako je bitan jer samu strukturu i otpornost cakline pa i sam oblik i raspored zuba  generalno gledajući ipak nasljeđujemo od roditelja.



Popravak zuba
Popravak zuba


5. Koja je uloga oralne higijene u sprječavanju karijesa?

Oralna higijena najbolja je prevencija karijesa, ali i brojnih drugih bolesti usne šupljine. Pravilna oralna higijena uključuje četkanje zubi svaki dan, ujutro i navečer, upotrebu konca za zube i upotrebu interdentalnih četkica.


Četkanjem zubi sprječavamo taloženje bakterijskog plaka koji uzrokuje nastanak karijesnih lezija i smanjujemo mogućnost nastanka upale zubnog mesa, a samim time i nastanak parodontnih bolesti. Upute za ispravnu tehniku četkanja zubi pogledajte ovdje.


Oralna higijena
Oralna higijena

6. Po čemu je stomatološki pregled u TreeDentu drugačiji?

Puno velikih plombi znači i puno neravnina na zubu. To znači više potencijalnih mjesta za nakupljanje pigmenata, ostataka hrane pa tako i nastanka karijesa.


U TreeDentu posebnu pozornost dajemo u otkrivanju plombi koje su strukturalno loše izveden i ispod kojih ako ne odmah će se u budućnosti pojaviti karijes. Takve plombe ne prate strukturu prirodnog zuba i predstavljaju rizik od nakupljanja hrane.


Kako bi se prepoznale pigmentacije i nepravilno čišćenje pojedinih područja zubi jako važno barem jednom godišnje ići na kontrole stomatologu.


Kontrola bi obuhvaćala stomatološki pregled gdje se stomatološkom sondom provjeravaju džepovi plombe te deminerlizirana područja cakline. U slučaju bolova i tegoba preporučuje se ciljana intraoralna ili pak ortopantomografska snimka da se ustanovi točan uzrok tegoba.


U Treedentu ćemo Vam napraviti kompletni pregled i utvrditi imate li i Vi puno velikih plombi ispod kojih se nalazi karijes i jesu li točkice na Vašim zubima razlog za brigu.



7. šTO AKO SE USTANOVI DA NIJE SAMO CRNA TOČKICA?


 Evo koraka koji se poduzimaju tijekom tretmana karijesa:

  1. Dijagnoza karijesne lezije: Na stomatološkom pregledu, ako se ustanovi da mrlja nije samo pigmentacija već karijes, pristupit će se planiranju liječenja.

  2. Sanacija kaviteta: Svaki karijes koji je uznapredovao i stvorio rupu u zubu mora se tretirati. Uklanjanje zahvaćenih tkiva svrdlom je prvi korak, što eliminira bakterije i sprječava daljnje propadanje.

  3. Bezbolna procedura s anestezijom: Ukoliko se odaberete lokalnu anesteziju, cijeli proces će biti bezbolan.

  4. Mehaničko i kemijsko čišćenje: Nakon mehaničkog čišćenja, slijedi dezinfekcija antisepticima i priprema kavitet za ispun.

  5. Priprema zuba za ispun: Postupak uključuje jetkanje cakline i dentina, ispiranje i sušenje kavitet.

  6. Postavljanje adheziva i izrada ispuna: Adheziv se nanosi na zub i istitskuje kompozitni ispun koji će popuniti rupu koja je nastala bušenjem zuba.



8. Primjena umjetne inteligencije u detekciji karijesa


 Početak korištenja AI-a u stomatologiji datira od kraja 20. stoljeća s razvojem stručnih sustava kao što je DENTSYS, koji je koristio AI za generiranje planova dentalnog liječenja.

Nedavni napredak u algoritmima strojnog učenja i povećana računalna snaga ubrzali su primjenu AI-a u stomatologiji, posebno u analizi dentalnih slika i otkrivanju oralnih stanja, uključujući karijese.


AI sustavi, osobito oni koji koriste strojno učenje, mogu brzo analizirati slike i otkriti znakove karijesa, čak i one u ranoj fazi koje ljudsko oko može propustiti. AI se također može koristiti za predviđanje rizika od dentalnih karijesa analizirajući podatke pacijenata i identificirajući faktore rizika.


AI
AI - Stomatološka istraživanja

Ovaj pristup omogućuje ranu intervenciju i preventivnu skrb, što je korisnije za oralno zdravlje pacijenta.


Upotrebom umjetne inteligencije došli smo do slijedećih načina i metoda za rano otkrivanje karijesa u dentalnoj medicni:


  1. Podržano učenje: Ova metoda učenja se temelji na optimizaciji nagrađivanja kroz interakciju s okolinom. Primjenjuje se u dentalnom snimanju za bolju segmentaciju slika i odabir optimalnih parametara snimanja.

  2. Generiranje slika uvjetnim generativnim suparničkim mrežama (GANs): GANs su strukturirani kao dva suprotstavljena neuronska mreža i koriste se za stvaranje sintetičkih slika. U stomatologiji, GANs pomažu u identifikaciji anomalija kao što su karijesi.

  3. Primjena stroja s potpornim vektorima (SVMs): SVMs su efikasni u klasificiranju slika, koristeći granicu koja razdvaja različite klase slika. Primjenjuju se za određivanje prisutnosti ili odsutnosti karijesa.

  4. Random Forests: Random forests jedna je od metoda strojnog učenja koja se temelji na izgradnji stabla odluke (od eng. decision tree). Izgradnja stabla podrazumijeva segmentiranje prediktorskog prostora (prediktorskih vrijednosti za trening) u jednostavnije regije pomoću niza pravila dijeljenja.

  5. Semantička segmentacija: Ova tehnika klasificira pojedinačne piksele unutar slike u različite kategorije. Primjenjuje se na dentalne radiografe za precizno lociranje i procjenu karijesa.

  6. Supervizirano učenje: Ovaj pristup koristi strukturu podataka za vođenje učenja bez eksplicitnih oznaka. U dentalnoj dijagnostici, pomaže u analizi obimnih skupova slika.

  7. Capsule Networks (CapsNets): CapsNets čuvaju detaljne informacije o podacima, posebno u pogledu prostornih odnosa, što je korisno za točnu dijagnostiku karijesa.

  8. Proces federalnog učenja: Ovaj pristup omogućuje razvoj AI modela bez prijenosa sirovih podataka, što je ključno za očuvanje privatnosti pacijenata u dentalnoj dijagnostici.

  9. Više modalno učenje: Kombinira podatke iz različitih izvora, poput slika i medicinskih zapisa, za poboljšanje dijagnostičkih rezultata kod karijesa.


Područje umjetne inteligencije u otkrivanju karijesa spremno je za transformativni napredak. Iako svaka metoda ima inherentne prednosti i nedostatke, odabir uvijek ovisi o zadatku, dostupnim podacima i jedinstvenim zahtjevima izazova. Često spajanje različitih metoda može ponuditi najoptimalnije rezultate. Konvergencija rastućih inovacija umjetne inteligencije i strojnog učenja s porastom podataka o slikanju zuba ukazuje na putanju prema visoko preciznim, pojednostavljenim i prilagođenim dijagnostičkim tehnikama. Osim puke dijagnostike, ovi najsuvremeniji alati duboko podižu kvalitetu skrbi za pacijente, otvarajući novu eru za zdravlje i liječenje zuba.



Strojno učenje u detekciji karijesa


Tehnološki napredak, posebno u području umjetne inteligencije (AI), otvara novo uzbudljivo doba u dentalnoj skrbi. AI već revolucionira tretman zubnog karijesa, osobito u njegovom otkrivanju, i predviđa se da će napredni algoritmi postići izuzetnu točnost u detekciji ranih znakova karijesa. To će smanjiti šanse za pogreške u dijagnostici i osigurati pravovremene intervencije. Kontinuirano učenje AI sustava iz rastuće baze dentalnih slika i studija slučaja poboljšat će njihove prediktivne sposobnosti, potencijalno omogućujući ne samo identifikaciju postojećeg karijesa već i predviđanje budućeg propadanja zuba.


Izvor: Revolutionizing Dental Caries Diagnosis through Artificial Intelligence - Sukumaran Anil, Krishnaa Sudeep, Sudeep Saratchandran, and Vishnupriya K. Sweety

Published: 19 October 2023





2,778 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page