top of page
Search
  • Writer's pictureTreeDent Official

Nije svaka točkica karijes

Updated: Jul 8

Karijes je dugo znana bolest koja zahvaća i uništava zube. Zubi bivaju oslabljeni uništenim tkivom i postepeno gube svoj značaj, a to je žvakanje hrane i naravno, lijep osmijeh. Sigurno ste nekad pogledali svoje zube u kupaonskom ogledalu i vidjeli svakakve crne točkice i mrljice, pukotine na prijelazu plombe i zuba i slično.


Na pravom ste mjestu ako želite saznati kako sami otprilike prepoznati karijes i na vrijeme se javiti svome stomatologu!


U ovom članku naučite s nama:

  1. Što je karijes?

  2. Kako izgleda karijes?

  3. Što su pigmentacijske mrlje?

  4. Koja je uloga oralne higijene u sprječavanju karijesa?

  5. Zašto je važan odlazak stomatologu?

​ŠTO JE KARIJES?


Karijes

Karijes bi se mogao opisati kao otapanje minerala na zubu pod utjecajem bakterija koje se neprestano nalaze na našim zubima. Hrana koja zaostane na zubima biva metabolizirana i pretvorena u kiseline koje onda otapaju zube.

Proces je dugotrajan i potrebno je da se postupak stvaranja kiselina i otapanja nekoliko puta ponovi prije nego što nastane ,,rupica''.


KAKO IZGLEDA KARIJES?

Zub je kompleksni mali organ koji ima svoje krvne žile i živce unutar tzv.zubne pulpe.

Ona je odgovorna za osjećaj boli ukoliko karijes postane predubok i dopre do živčanih završetaka.

Istovremeno, zubna je pulpa sposobna taložiti minerale s unutarnje strane prema van i tako reparirati neke od karijesnih lezija koje nastanu.


Ukoliko je karijesna lezija prevelika, aktivnost bakterija preintenzivna ili je prokrvljenost zuba pak preslaba, karijes će prodrijeti do pulpe i popravak zuba će biti neizbježan.


S druge strane, ako nastanak karijesa ide laganim intenzitetom, moguće je da zub površinski zacijeli i stvori ožiljak.


Karijesne lezije


kako izgleda karijesUpravo ti ožiljci, crne su točkice koje je zub uspio zaustaviti na vrijeme. Aktivan i agresivan karijes prosijava ispod crne točkice, sivom sjenom i na oko je vidljivo da se ispod bijele cakline nalazi nešto pokvareno i mekano.Neaktivni karijes


Pigmentacijske mrlje


ŠTO SU PIGMENTACIJSKE MRLJE?

Osim karijesa, na zubima se mogu naći i pigmentacijske mrlje, odnosno talozi pigmenata iz hrane i pića koje zaostaju na neravninama zubne cakline ili u mikroprostorima između zuba i zubne plombe. One nisu opasne, ali treba ih redovito kontrolirati da se karijes ne bi zavukao ispod plombe.


Karijesne lezije


Karijes

ORALNA HIGIJENA – PREVENCIJA

Oralna higijena najbolja je prevencija karijesa, ali i brojnih drugih bolesti usne šupljine. Pravilna oralna higijena uključuje četkanje zubi svaki dan, ujutro i navečer, upotrebu konca za zube i upotrebu interdentalnih četkica. Četkanjem zubi sprječavamo taloženje bakterijskog plaka koji uzrokuje nastanak karijesnih lezija i smanjujemo mogućnost nastanka upale zubnog mesa, a samim time i nastanak parodontnih bolesti. Upute za ispravnu tehniku četkanja zubi pogledajte ovdje.


Oralna higijena
Oralna higijena

ZAŠTO SU VAŽNI REDOVITI STOMATOLOŠKI PREGLEDI?

Puno velikih plombi znači i puno neravnina na zubu, više potencijalnih mjesta za nakupljanje pigmenata, ostataka hrane pa tako i nastanka karijesa zbog čega je jako važno barem jednom godišnje ići na kontrole stomatologu.


Kontrola bi obuhvaćala ortopantomografsku snimku kompletne gornje i donje čeljusti gdje bi se na temelju rentgenskog nalaza utvrdilo postojanje karijesa uz intraoralni pregled. U Treedentu ćemo Vam napraviti kompletni pregled i utvrditi imate li i Vi puno velikih plombi ispod kojih se nalazi karijes i jesu li točkice na Vašim zubima razlog za brigu.


782 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page