top of page
Search
 • Writer's pictureTreeDent Official

PJESKARENJE ZUBI – učinkovito rješenje za pigmentacije

Updated: Jul 8

Borite se s pigmentacijama na zubima? Kava, čaj, hrana i cigarete nerijetko stvaraju mrlje na zubima. U ovom članku upoznati ćemo Vas sa preporukama i najboljim praksama održavanja oralne higijene!
U ovom blogu odgovaramo na pitanja:

 1. Što je pjeskarenje zubi?

 2. Što je potrebno učiniti prije pjeskarenja?

 3. Što preporučujemo nakon zahvata?

 4. Zašto je nakupljanje kamenca loše?

 5. Što Vi možete činiti?


PJESKARENJE

Pjeskarenje zubi postupak je kojim se skidaju pigmentacije na zubima posebnim prahom uz mlaz vode i zraka. Pjeskarenjem se mogu skinuti gotovo sve pigmentacije od kave, tamne hrane, čajeva ili cigareta, osim u slučajevima snažnih pigmentacijskih mrlja ili karijesnih lezija.

Uklanjanjem mekih naslaga na zubima pod pritiskom mlaza vode i sitnih čestica praha uljepšavaju se zubi i uklanjaju sitne mrlje. Za sam postupak nisu potrebni sedativi i nema brušenja zubi, stoga je cijeli postupak za pacijenta ugodan i bezbolan.

Prah koji se koristi za pjeskarenje najčešće dolazi u raznim okusima, a svakom se pacijentu stavljaju zaštitne naočale i zaštitna pregača u slučaju prskanja čestica praha.


Na koncu, radi minimalnu abraziju na caklinu, a uz čišćenje zubnog kamenca, značajno umanjuje mogućnost krvarenja zubnog mesa i nastanka karijesa.


Pjeskarenje zubi

ŠTO JE POTREBNO UČINITI PRIJE PJESKARENJA?

Prije skidanja pigmentacija, svakako je potrebno temeljito ukloniti zubni kamenac. Čišćenje kamenca dio je stomatološke profilakse kojom se smanjuje mogućnost krvarenja zubnog mesa i nastanka gingivitisa.

Stomatolog instrumentom za skidanje kamenca nježno uklanja tvrde nakupine na zubima i time umanjuje mogućnost nastanka upale. Proces skidanja kamenca traje svega sat vremena, nije bolan za pacijenta i provodi se rutinski u stomatološkim ordinacijama.

Za skidanje kamenca također nije potrebna anestezija, a ponavljanje postupka preporučuje se svakih 6 mjeseci. Pacijenti koji imaju upaljeno zubno meso mogu osjetiti malu bol, a ponekad dolazi i do krvarenja prilikom čišćenja.

Takva pojava nije neuobičajena, ali ukazuje na upaljeno zubno meso. Više o krvarenju zubnog mesa možete pročitati ovdje.

Dakle, nakon skidanja kamenca slijedi pjeskarenje, a na koncu i poliranje kojim se zaglađuju sve plohe zuba. Rezultat nakon čišćenja i pjeskarenja najbolje je pogledati na primjeru, a ovdje prilažemo primjer iz naše ordinacije:


Prije čišćenja
Prije pjeskarenja i čiščenja kamenca


Poslije pjeskarenja
Poslije pjeskarenja i čišćenja kamenca

ZAŠTO JE NAKUPLJANJE KAMENCA LOŠE?


Razlikujemo dvije vrste kamenca: crni i bijeli. Bijeli kamenac taloži se iznad zubnog mesa, a najčešće nastaje kao posljedica pigmenata iz hrane i pića. Crni kamenac skuplja se ispod razine zubnog mesa i može biti vrlo opasan jer dugoročno utječe na gubitak zubi. Taloženje kamenca može dovesti do ozbiljnih problema kao što su: krvarenje zubnog mesa, gingivitis ili upala zubnog mesa i recesija gingive.


Skidanjem kamenca umanjuje se mogućnost nastanka parodontnih bolesti, a samim time i propadanja zubi. Čišćenjem kamenca smanjuje se halitoza, odnosno neugodan zadah, a za bezbolno uklanjanje naslaga koristi se tihi ultrazvučni čistač koji nazivamo kavitron.

Ova preventivna metoda moguća je samo u ordinaciji s obzirom na to da tvrde naslage kamenca nije moguće ukloniti običnom ili interdentalnom četkicom. Dakle, skidanje kamenca preventivni je zahvat u stomatologiji koji utječe na cjelokupno zdravlje usne šupljine.


PREPORUKE NAKON ČIŠĆENJA I PJESKARENJA


Pacijentima nakon zahvata preporučujemo ispiranje usne šupljine Perio Plus Protect CHX 0.12 vodicom za ispiranje usta idućih dva tjedna. Nakon četkanja zubi, potrebno je koristiti vodicu za usta, ali napominjemo da navedenu vodicu ne smijete koristiti duže od dva tjedna da ne bi stvorila žuti film, odnosno naslage na Vašim zubima.

Nadalje, svakom pacijentu prezentiramo ispravnu tehniku četkanja zubi kao i način upotrebe konca i interdentalnih četkica. Neposredno nakon samog zahvata ne preporučujemo konzumaciju duhanskih proizvoda ili namirnica koje ostavljaju boju (primjerice cikla ili špinat). Također, naša je preporuka da izbjegavate kavu ili čajeve neposredno nakon zahvata.


ŠTO VI MOŽETE ČINITI?

 • smanjiti unos hrane bogate ugljikohidratima

 • smanjiti konzumaciju pića koja sadrže šećer

 • koristiti sredstva za čišćenje zubi koja sadrže flour

 • čistiti zube zubnim koncem ili oralnim tušem

 • koristiti vodicu za usta

 • čistiti zube interdentalnim četkicama

 • svakih 3-6 mjeseci odlaziti na čišćenje kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi

 • nježno masirati zubno meso

 • redovito odlaziti na stomatološke preglede


Oralna higijena


Paradontološki prijesak

U TreeDentu nudimo uslugu čišćenja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja, stoga nam se slobodno obratite za termin!

Vaš TreeDent

Izvor:236 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page