top of page
Search
  • Writer's pictureTreeDent Official

PLAK - BIOFILM: Znakovi Neispravne Oralne Higijene

Updated: Jan 28



"Četkam zube svaki dan i dalje imam naslage na zubima!"

Ovu rečenicu često čujemo od pacijenata. Većina ljudi redovito četka zube, ali problem leži u tome što mnogi ne usvajaju ispravnu tehniku četkanja. Tijekom stomatoloških pregleda često ustanovimo velike količine dentalnog plaka, posebno na teško dostupnim mjestima. Na prvi pogled, plak može izgledati bezopasno, ali ignoriranje ovog problema može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su gingivitis, parodontitis, pa čak i gubitak zuba.


Što je biofilm, kako nastaje i što možete učiniti da ga uklonite, pročitajte u ovom članku i riješite se plaka zauvijek!


Prikaz paradontitisa


Plak

Što je Biofilm i Kako Nastaje?

Dentalni plak, ili biofilm, mekana je naslaga na površini zuba i zubnog mesa koja se sastoji od mješavine živih i mrtvih mikroorganizama, njihovih metabolita i ostataka hrane. Ovaj biofilm počinje se formirati već 48 sati nakon čišćenja zubi. Svojom hrapavom površinom olakšava prianjanje novih bakterija te štiti one koje su već prisutne. Ako se ne ukloni, biofilm postaje pogodno stanište za štetnije bakterije koje svojim toksinima dodatno oštećuju zube i pogoduju nastanku karijesa.


Zašto je Važno Ukloniti Plak?

Nagomilavanje bakterija nije samo stomatološki problem. Biofilmovi mogu biti prisutni u cijevima za vodu, kateterima, vaskularnim protezama, umjetnim srčanim zaliscima i na drugim mjestima u tijelu. Važno je naglasiti da se plak ne može ukloniti samo mlazom vode. Potrebno je mehaničko čišćenje pomoću četkice i zubne paste, kao i korištenje dodatnih sredstava za oralnu higijenu poput interdentalnih četkica i zubnog konca.


Biofilm na zubu

Stomatološki pregled



Razumijevanje Utjecaja Biofilma: Više od Karijesa

Često se spominje kako biofilm doprinosi nastanku karijesa, ali njegov utjecaj se ne zaustavlja samo na zubima. Biofilm igra ključnu ulogu i u nastanku upalnih procesa u području zubnog mesa. Jedan od prvih simptoma takve upale, poznate kao gingivitis, je krvarenje zubnog mesa prilikom četkanja zubi ili korištenja zubnog konca. Osim krvarenja, upalu zubnog mesa mogu karakterizirati i oteklina te bolnost na dodir.


Gingivitis: Prvi Korak ka Parodontitisu

Ako se gingivitis ne liječi na vrijeme, može doći do njegovog napredovanja u ozbiljniji oblik bolesti - parodontitis. Parodontitis ne samo da uključuje gubitak kosti, već se može manifestirati i kroz pojavu tzv. „crnih trokutića“ između zubi, što daje iluziju produljenih zubi, kao i preosjetljivosti u području zubnih vratova.


Kasni Stadiji Parodontitisa: Povećana Pomičnost i Ispadanje Zubi

U kasnijim stadijima parodontitisa, zbog značajnog gubitka potporne kosti, zubi postaju pomični i na kraju mogu ispasti. Ovo stanje nije samo estetski problem, već ozbiljan zdravstveni izazov koji zahtijeva pravovremenu i adekvatnu stomatološku intervenciju.


Paradontitis

Razumijevanje Povezanosti između Biofilma i Sistemskih Bolesti: Važnost Oralne Higijene

Jeste li znali da nešto tako jednostavno kao što je zubni plak može imati dalekosežne učinke na vaše opće zdravlje? Nedavna istraživanja otkrivaju zapanjujuću povezanost između biofilma, u usnoj šupljini i raznih sistemskih bolesti.


Zašto je Parodontna Bolest Više od Pitanja Oralnog Zdravlja?

Parodontna bolest, ako se ne liječi, može pogoršati simptome dijabetesa, posebno tipa I. To nije sve - infekcije poput gingivitisa ili parodontitisa mogu utjecati na razvoj ili pogoršanje kardiovaskularnih bolesti. Kako? Bakterije u biofilmu mogu uzrokovati aktivaciju i nakupljanje trombocita, te pojavu tromba u na stijenkama krvnih žila.


Utjecaj na Trudnoću: Vrijeme je za Promjenu?

Nešto tako naizgled nevažno kao što je zanemarivanje parodontitisa može dovesti do komplikacija u trudnoći, uključujući prerani porod i nižu porođajnu težinu bebe.


Kako se Boriti Protiv Biofilma?

Bitno je razumjeti da biofilm može biti ne samo pokretač, već i glavni uzrok mnogih zdravstvenih problema. Zato je važno redovito i temeljito uklanjati plak kako bi proizvodi za oralnu higijenu bili efikasni. Prije upotrebe tih sredstava, mehaničko uklanjanje plaka je ključno, jer inače oni neće imati nikakav učinak na već naslagane naslage.


Pravi Izbor je Ključan

Često nas pacijenti pitaju o pravilnom izboru paste i vodice za ispiranje usta, no prvi korak je uvijek mehaničko čišćenje plaka. Samo tako možemo stvoriti zdrave preduvjete za održavanje oralne higijene.


Svakodnevna Borba protiv Biofilma

Za individualnu borbu protiv biofilma, važno je usvojiti pravilnu tehniku četkanja zubi i odabrati odgovarajuću četkicu. Biofilm se može stvarati na različitim mjestima u ustima - na zubnom mesu, zubima, protetskim nadomjestcima i često na mjestima gdje je čišćenje otežano.


Nevidljivi Neprijatelj: Razumjevanje Biofilma

Biofilm je u početku nevidljiv, bez mirisa i neosjetan. Međutim, s vremenom postaje vidljiviji, a kada se kalcificira, pretvara se u kamenac. Važno je shvatiti da je biofilm aktivan i destruktivan čak i u svom nevidljivom stadiju, uništavajući zube, meka tkiva i kost.


Pacijenti koji pokazuju znakove gingivitisa ili parodontitisa moraju imati 100% uklonjen biofilm, a za kvalitetno uklanjanje potrebno je profesionalno čišćenje kod stomatologa radi uklanjanja tvrdih naslaga koje je nemoguće ukloniti kod kuće, kao i davanja kvalitetnih strategija za održavanje oralne higijene. Ukoliko se dijagnosticiraju neka upalna stanja, važan je pravovremeni početak terapije za određeno dijagnosticirano stanje.

Za detaljne savjete o oralnoj higijeni, preporučujemo da pogledate video na linku



Uz održavanje ispravne i redovite oralne higijene, navodimo usluge koje nudimo, a pomoću kojih možete spriječiti nakupljanje biofilma i nakupljanje kamenca na zubima:

Obratite nam se i rezervirajte svoj termin!



TreeDent Logo







Izvori:


205 views0 comments
bottom of page